Jump to content

Az S&P leminősítette Budapestet

2011. 12. 28. 00:00

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő szerdán lejjebb sorolta Budapest adósosztályzatát – a londoni cég nemrégiben Magyarország szuverén adósosztályzatától is a befektetésre nem ajánlott kategóriába helyezte. A döntés értelmében immár Budapest sem rendelkezik befektetésre ajánlott minősítéssel az S&P-nél.

A londoni hitelminősítő azzal indokolta a magyar főváros külön érvényben tartott osztályzatának lerontását, hogy saját osztályzati kritériumai alapján a magyar főváros nem kaphat a magyar államadósi minősítésnél jobb besorolást.

Budapest adósosztályzata így egy fokozattal romlott az S&P-nél: az eddigi „BBB mínusz/A-3” helyett szerdától „BB plusz/B” van érvényben. A besorolás a város hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló kötelezettségeire egyaránt vonatkozik. A Standard & Poor’s ugyanakkor levette a főváros osztályzatát adósbesorolást a negatív kihatású felülvizsgálati listáról. Budapest új besorolása most a további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást kapott.

A hitelminősítő lépései megegyeznek azon döntésekkel, amelyeket egy héttel korábban Magyarországra érvényesítettek. A vállalat közleménye emlékeztet, hogy módszertana alapján romlik Budapest úgynevezett úgynevezett indikatív adósmegítélési szintje is. Ez az osztályzat eddig „bbb plusz” volt, a szerdai lépések értelmében ez egy fokozattal, „bbb”-re romlik.