Jump to content

Az állam jövőre is a piacról finanszírozná magát

2011. 12. 29. 00:00

Az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint a magyar állampapírokat vásárló befektetők a magasabb hozam reményében vállalják a magasabb kockázatokat is.

Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Magyar Hírlapnak elmondta: a magyar állampapírokat vásárlók felkészültek a hitelek kockázati rontására. A befektetők Borbély szerint jellemzően a magasabb kockázatokat a megnövekedett hozam reményében vállalják.

A vezérigazgató helyettes az MH csütörtöki számában megjelent interjúban leszögezte: Magyarország 2012-ben is a piacról kívánja finanszírozni magát. Az államadósság november végén 21.426 milliárd forint volt – a magas szám Borbély szerint a decemberi kétmilliárd eurós devizalejárat előfinanszírozásának és a devizaárfolyam kedvezőtlen alakulásának tudható be.

A forint erősödése esetén a jövő év elejére akár 20500 milliárd forint körüli adósságszint is elképzelhető. Az ÁKK kimutatásai alapján idén a forintban számított adósság a magán-nyugdíjpénztári vagyon állampapír részének bevonásának köszönhetően mintegy 399 milliárd forinttal csökkent. Ezzel párhuzamosan emelkedett viszont a devizaadósság – ennek oka az árfolyamok átértékelődése. A forint gyengülése 4,5 százalékponttal emelte hazánk adósságrátáját.

Magyarország 2012-ben négymilliárd forintnyi devizaforrás bevonásával számol, tehát a devizahitel-felvétel a hitelállomány megújítását célozza majd meg. „Ha a nemzetközi piac olyan lesz, mint az idei, akkor a terv teljesíthető. De a piaci válság miatt mindenki azt nézi, hogy kinek mekkora a tartaléka” – emelte ki Borbély László András.