Jump to content

Nőtt az új forintalapú jelzáloghitelek összértéke

2011. 12. 30. 00:00

Az MNB pénteki közleménye alapján novemberben jelentősen növekedett az új forintalapú jelzáloghitel-szerződések összértéke - ez igaz mind a lakáscélú, mind a szabadfelhasználású hitelügyletekre. A növekedés legfőképp a deviahitelek végtörlesztéséhez felvett kiváltó forinthiteleknek tudható be.

A Magyar Nemzeti Bank pénteki adatközlése alapján novemberben a szezonálisan nem igazított adatok szerint nőttek a lakáscélú és szabad felhasználású, forintalapú jelzáloghitelek új szerződésekben foglalat értékei. A növekedés oka, hogy a hitelintézetek kiváltó forinthiteleket biztosítottak a devizahitelek végtörlesztésére – teszi hozzá a közlemény.

Az MNB honlapján közzétett adatok szerint ezzel párhuzamosan számottevő növekedést értek el a nem pénzügyi vállalati forint és euróbetétek új szerződéses értékei is. A háztartások által felvett új forint lakáscélú jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója emelkedett novemberben, ugyanakkor a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója esetében csökkenés tapasztalható.

A magyar háztartások forintalapú, lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghiteleinek összértéke – az új szerződéses értékeket figyelembe véve – a következőképp nőtt: a lakáscélú hitelek esetében az összérték az októberi 16-ról 22,5 milliárd forintra nőtt, míg ez a szabad felhasználásúak esetében 5,5-ről 16 milliárd forintra nőtt. A jegybank közlemény alapján a növekedés motorja leginkább a végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitelek megjelenése. A november 27-ig folyósított kiváltó forinthitelek értéke 16,03 milliárd forint volt.