Jump to content

Szankcionálják a bérkompenzációt elmulasztó munkaadókat

2012. 01. 01. 00:00

A törvény értelmében bírságra nem, ellenben más szankciókra számíthatnak azon munkaadók, amelyek elmulasztják a bérkompenzáció végrehajtását.

Az ehhez kapcsolódó törvény értelmében 2012. január 1-jétől szankció fogja sújtani azokat a munkaadókat, amelyek nem emelik a kifizetett munkabéreket legalább olyan mértékben, hogy azok nettó összege ne csökkenjen. Ez a bruttó 300 ezer forint alatti fizetéseket érinti.

A munkáltatóknak a munkaügyi ellenőrzések során nem bírságokkal kell számolniuk – a béremelés elmaradása ehelyett kizárja az érintett vállalkozásokat a közbeszerzési kiírásokból és az állami támogatásokhoz való hozzáférésből is. A szankciókat a 2012. január 1-jén hatályba lépő, 2011 nyarán megszületett törvény szabályozza.

Jogsértések feltárása esetén az illetékes munkaügyi hatóság határozatot hoz, bírság megállapítására viszont nem kerül sor. Azon munkaadók mentesülhetnek a jogsértés megállapítása alól, amelye igazolni tudják, hogy a bérkompenzációt az általuk foglalkoztatott munkavállalók kétharmadánál végrehajtották.

Megállapított jogsértés esetén az érintett munkavállaló ajánlattevőként a határozattól számított két évig nem vehet részt közbeszerzési eljáráson, emellett pedig sem a központi költségvetésből sem az elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet