Jump to content

CEBR: Nagy eséllyel felbomlik az eurózóna

2012. 01. 02. 00:00

Egy tekintélyes londoni elemzőcég 99 százalékos esélyt ad az euróövezet tíz éven belüli felbomlásának, amely az elemzők szerint még az idén elkezdődhet.

A londoni Centre for Economics and Business Research hétfőn Londonban globális előrejelzést ismertetett 2012-ről. A dokmentum alapján legalább 60 százalékos esély van arra, hogy az idén „legalább egy, de valószínűleg inkább több” euróövezeti tagállam kilépjen a valutaövezetből.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház közgazdászai ennél is biztosabbnak tartják azt, hogy az euróövezet belátható időn belül fel fog bomlani. Az elemzők 99 százalékos esélyt adnak, hogy az eurózóna egy évtizeden belül teljesen széthullik. Az erre vonatkozó eddigi jóslatok a szétesés 80 százalékos valószínűségéről beszéltek. A folyamat valószínűleg még 2012-ben elkezdődik – teszik hozzá a szakértők.

A CEBR elemzői úgy vélik, hogy az európai valutauniót ebben az évben recesszió sújtja majd – a zóna országainak bruttó hazai terméke a válságkezelési technikáktól függően 0,6-2,0 százalékkal eshet vissza.