Jump to content

Támogathatják rászoruló cégek bérkompenzációját

2012. 01. 03. 00:00

Az MTI Hírcentrum információi alapján a kormány tervezi, hogy költségvetési pénzekkel támogatja majd azon cégeket, amelyek önerőből nem képesek végrehajtani az arra szorulók bérének legalább 5 százalékos emelését.

A kabinet célja a bérkompenzációval az, hogy a bruttó havi 218 ezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkező munkavállalók nettó fizetése se csökkenjen az adójóváírás miatt kieső jövedelmek miatt – hangzott el a Duna TV hétfő esti Híradójában.

A már elfogadott bérkompenzációról szóló szabályozás arról rendelkezik, hogy az 5 százalékos mértékig kötelező bérkompenzációt a cégek hajtsák végre. Az 5 százalék feletti kompenzációt a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottak esetében a kormányzat megára vállalja.

A munkáltatók a kötelező mérték feletti bérkompenzációt , a szociális adó – a korábbi járulék - jóváírásával ellentételezhetik. Ez azt jelenti, hogy a 18 százalékos minimálbér-emelés 5 százalékát a vállalkozások finanszírozzák, 13 százalékot pedig a költségvetés biztosítana. Egyes vállalkozásoknak ugyanakkor az 5 százalékos emelés forrásait is nehéz előteremteni – az állami támogatás éppen e problémát kívánja orvosolni.