Jump to content

Fellegi Brüsszelben is tárgyalna

2012. 01. 04. 00:00

Fellegi Tamás a washingtoni IMF-megbeszélések után Brüsszelben is egyeztetne a Magyarország számára kínált hitelkonstrukcióról.

A Figyelő csütörtöki számában megjelenő interjúban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter elmondja: az IMF, az EU és Magyarország között megkötendő hitelmegállapodásról a washingtoni megbeszélések után Brüsszelben is egyeztetne. A lapnak Fellegi arról is beszélt, hogy a kormány célja a megállapodások mielőbbi megkötése – tudta meg az MTI.

A miniszter ezen túlmenően felkeresi a német, az osztrák és a francia állam kormányait is – a nemzeti kormányok megnyerésével is az EU-val való gyors megállapodást szorgalmazná. A Figyelőnek adott interjúban Fellegi kiemelte, hogy a delegáció nyitott a nemzetközi szervezetek javaslatainak befogadására és előfeltételek nélkül ül le a tárgyalóasztalhoz.

A Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelt kínál fel hazánk számára, a magyar fél ugyanakkor elővigyázatossági hitelt szeretne felvenni. Az IMF-tárgylásokért felelős tárca nélküli miniszter ebben a kérdésben kompromisszumot alakítana ki. Az EU, illetve az IMF a várakozások szerint még januárban megkapják mandátumukat, amely a tárgyalások megkezdéséhez szükséges – írja az MTI.

Fellegi Tamás a Figyelőnek megerősítette, hogy a kormány abban is piacról finanszírozná az államadósságot, ha az EU és az IMF által biztosított hitelkeret a piaci feltételeknél kedvezőbb feltételeket kínál. A miniszter szerint az IMF-fel könnyebb lesz megállapodni, mint az Európai Unióval.