Jump to content

London: Háromszámjegyű kamatemelés szükséges

2012. 01. 05. 00:00

Londoni elemzők szerint immár feloldhatatlannak tűnő különbségekről beszélhetünk Budapest és a nemzetközi közösség között. Az RBS globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője szerint százalékban mérve háromszámjegyű kamatemelésre van szükség.

A magyar piac árazása az IMF-tárgyalások kudarcát tükrözi, ezért a jelenlegi szituációban „három számjegyű” jegybanki kamatemelés szükséges – vélik londoni felzárkózó térségi elemzők az MTI szerint.

A Commerzbank elemzőinek csütörtökön elkészített napi devizapiaci áttekintésükben leírják, hogy a további forintgyengülés „aligha meglepő ... a piacok egyre inkább az IMF-tárgyalások sikertelenségét árazzák”. A szakértők úgy vélik: „A nézetkülönbségek Budapest és a nemzetközi közösség között immár feloldhatatlannak tűnnek” – ez akkor is igaz, ha a kormánynyilatkozatok változatlanul derűlátónak hangzanak.

A kötvény- és devizapiac a Commerzbank szerint éppen „emiatt bünteti az országot, és nem látszik a vége a forintgyengülésnek”. Csütörtöki kommentárjában Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője is megemlíti Magyarországot: a közgazdász szerint 324 forint körüli euróárfolyamok estén százalékban mérve már „három számjegyű MNB-kamatemelés szükségességéről kell beszélni”.