Jump to content

A Fitch is leminősítette Magyarországot

2012. 01. 06. 00:00

A Standard & Poor´s és a Moody´s után a Fitch Ratings is befektetésre már nem ajánlott sávba helyezte Magyarország szuverén adósosztályzatát.

A Fitch Ratings pénteken Londonban bejelentette: megvonták Magyarországtól a befektetésre ajánlott adósbesorolást. A hitelminősítő egy fokozattal rontotta Magyarország szuverén devizaadós-osztályzatát: az eddigi „BBB mínusz”-ról „BB plusz”-ra módosítottak.

A cég egyúttal rontotta hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatán is, a besorolás ebben a kategóriában „BBB”-ről „BBB mínusz”-ra romlik – ez a besorolás még éppen a befektetésre ajánlott kategóriában marad. A hosszú lejáratú adósság ugyanakkor további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást kapott.

A rövid távú magyar adósosztályzat „F3”-ról „B”-re romlott, míg a kereskedelmi adósokra külön megállapított besorolási országplafon „A mínusz”-ról „BBB”-re romlott. A Fitch szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója közölte: a leminősítést egyrészt a magyar költségvetési és a külső finanszírozási környezet, másrészt a növekedési kilátások indokolják.

Matteo Napolitano úgy véli: „a további nem szokványos gazdaságpolitikai lépések” bonyolulttá teszik egy esetleges új EU-IMF megállapodás létrejötték, emellett pedig a befektetői bizalmat is aláássák. A befektetői hangulat romlása miatt hazánkban november eleje óta nagymértékben nőtt a költségvetési és külső finanszírozási kockázat – magyarázza az elemző, aki szerint Magyarország sebezhetőségét a magas kormányzati, külső és magánszektorbeli adósságállomány, illetve az ebből fakadó nagy finanszírozási igény okozza.