Jump to content

IMF: A jegybank ügyében nincs kompromisszum

2012. 01. 08. 00:00

Az IMF nem enged a magyar jegybanki függetlenség elvárásából, ugyanakkor képviselői nem fog felállni a tárgyalóasztaltól sem - mondta el Christine Lgarde a CNN-nek.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a CNN-nek adott, vasárnap közölt interjújában leszögezte: az általa kötött szervezet nem fog kompromisszumot kötni a magyar kormány képviselőivel a jegybanki függetlenséget illetően, ugyanakkor az asztaltól sem fog felállni a tárgyalások végéig.

A vezérigazgató egyébként éppen a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét tartja, az IMF és a magyar delegáció közötti tárgyalások egyik fő témájának. A Lagarde a tévéinterjúban kijelentette: „Nem engedünk, nem kötünk kompromisszumot, de nem is állunk fel a tárgyalóasztaltól”.

Az IMF vezérigazgatója egyébként aggódik amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvények megfelelnek-e az uniós jegybanki előírásoknak. „Megvizsgáljuk a kérdést. Tudom, hogy az Európai Bizottság is ezt teszi és bízom benne, hogy a magyar hatóságok is arra törekednek, hogy az elfogadott törvények megfeleljenek az uniós követelményeknek, különösen, ha a jegybank függetlenségéről van szó” – fejtette ki a vezérigazgató, aki szerint az idő szűkös ugyan, ám a jövő heti találkozó időzítése éppen megfelelő.