Jump to content

Az IMF nem bízik Görögországban

2012. 01. 09. 00:00

Az IMF szakértői már nem bíznak abban, hogy Görögiország sikeresen végre tudja hajtani az októberben elfogadott reformokat.

A Der Spiegel vasárnapi cikke szerint a Nemzetközi Valutaalap immár nem bízik a görögországi reformok sikerében. Az intézmény döntéshozói állítólag úgy vélik: a mediterrán országnak további áldozatokat kellene hoznia az adósságteher mérséklése érdekében.

A német lapnak egy belső feljegyzést sikerült megszereznie, amelyet állítólag a szervezet szakértői készítettek el. A feljegyzés alapján Görögországban nem sikerült a várakozásoknak megfelelőn növelni az adóbehajtás hatékonyságát, valamint a privatizációs bevételek sem érték el a kívánatos szintet. Ezzel párhuzamosan a recesszió mélyülése volt tapasztalható, ami veszélyezteti a reformkoncepció sikerét is – veti fel a dokumentum.

A görög reformprogram tavaly októberben egy adósságleírással kezdődött, amelynek keretében a GDP-arányos államadósságot 160 százalékról 120 százalékra sikerült lecsökkenteni, amely az IMF szerint az állam fenntartható működéséhez szükséges. „Ezt a célt csak újabb áldozatok árán lehet elérni, az eddigi erőfeszítések elégtelenek” – összegez az IMF a feljegyzésben.