Jump to content

Tíz forinttal emelkedik az üzemanyagok ára

2012. 01. 09. 00:00

A Mol Nyrt. kedden bejelentette: bruttó tíz forinttal emeli mind a 95-ös oktánszámú benzin, mind a gázolaj literenkénti árát. Az emelés következtében mindkét típusú üzemenyag ára történelmi rekordot ért el.

A benzin átlagára az emelés hatására 422-424 forintra nő, míg a dízelolaj esetében 443 forintos árra lehet számítani. Az eheti áremelést a Mol a forint dollárhoz viszonyított értékének utóbbi időben tapasztalható gyengülésével indokolja.

Az üzemanyagok január 1-jével is drágultak: újévkor a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt változott a benzin és a gázolaj árt. Az általános forgalmi adó kulcsának 25-ről 27-százalékra emelése a benzin esetében 6 forintos, míg a gázolaj esetében 7 forintos áremelkedést eredményezett a számítások szerint. A Mol NYrt. viszont mindkét kategóriában hat forintos áremelést érvényesített.

A benzin átlagára a tavalyi év januárjának elején 360-361 forint körül mozgott, míg a gázolaj esetében 351 forintos átlagárról beszélhettünk. Jelenleg az egyes kutak árai között akár 20-25 forintos eltérés is tapasztalható. Az MTI által megkérdezett piaci elemzők úgy vélik, hogy múlt heti forintgyengülés a jelenleginél jóval nagyobb mértékű emelést is indokolt volna: egyes véleményalkotók 20 forintos árnövelés realitásáról beszéltek mindkét üzemanyagfajta esetében.