Jump to content

A magyar kitettség hajtja fel az osztrák CDS-árazást?

2012. 01. 12. 00:00

A Fitch Ratings szerdai londoni helyzetértékelése alapján az osztrák államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazásának növekedése azoknak a piaci aggályoknak köszönhető, amelyek osztrák pénzpiac magyarországi kitettséghez kötődnek.

A Fitch Solutions - a hitelminősítő kötvénypiaci adatszolgáltatási részlege – úgy véli: az egész térség CDS-áremelkedésének hajtóerejét az európai szuverén adósok CDS-díjszabásai adják, ugyanakkor ebben Ausztriában a magyar gazdasággal kapcsolatos negatív várakozások is szerepet játszanak.

Az év első hetében Ausztria a CDS-árazás emelkedett a legerőteljesebben: nyugati szomszédunk 22 százalékos díjszabás-emelkedést könyvelhet el. Ausztriát Spanyolország és Magyarország követi 17, illetve 11 százalékos januári CDS-növekedéssel.

December eleje óta a magyar CDS-kontraktusok összesen mintegy 26 százalékkal drágultak – az elemzők szerint a magyar piaccal kapcsolatos aggodalmak terheli jelentős magyarországi pénzügyi kitettséggel rendelkező Ausztria államadósság-törlesztési kockázatának piaci megítélését is.

A magyar CDS- árazás jelenleg 700 bázispont alatt áll – ez a szám január első hetében a 750 bázispontot is elérte, míg a tavalyi kereskedési évet 610,6 bázispontos CDS-középárfolyammal zárta. Ausztria CDS-díjszabása, amely a tavaly évet 186,0 bázisponton fejezte be, jelenleg 220 bázispont környékén jár Londonban. Ez azt jelenti, hogy tízmillió euró értékű ötéves osztrák kormánykötvényre évi 220 ezer euró körüli áron lehet törlesztésbiztosítási szerződést kötni.