Jump to content

Matolcsy visszaszólt Járainak

2012. 01. 17. 00:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közleményben reagált arra a közleményre, amelyben Járai Zsigmond a Költségvetési Tanács közelmúltban lemondott elnöke, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke kritikákat fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

A miniszter szerint Járai figyelmen kívül hagyta azokat az eredményeket, amelyeket az Orbán-kormány eddig elért. „Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán-kormány eddig elért eredményeit” – olvasható Matolcsy közleményében.

Járai közelmúltban kiadott közleménye leszögezte: Magyarország nehéz helyzetének kezelésére egy gazdaságpolitikai fordulatra van szükség – az egykori jegybankelnök 150 százalékig megfelelne az európai uniós szabályoknak, módosítaná az adórendszert és a nemzetközi szervezetek elvárásainak megfelelően változtatna az MNB-törvényen is. „Mára bebizonyosodott, hogy a piacok nem tolerálják tovább az úgynevezett unortodox gazdaságpolitikát” – magyarázta a közgazdász.

Az M1 Ma Reggel című műsorában Járai válaszolt az esetleges gazdaságpolitikai fordulat és a nemzetgazdasági miniszter személye közötti kapcsolatot firtató kérdésre is. „Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon, ő nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni” – mondta el az MNB egykori vezetője. A nemzetgazdasági miniszter közleménye ezzel szemben felhívja a figyelmet arra, hogy a 2010-ben örökölt, több mint 7 százalékos költségvetési hiányt az év végére 4,2 százalékra szorították le, a 2011-es költségvetést többlettel zárták, a 2012-re prognosztizált költségvetési hiány pedig az Európai Bizottság visszaigazolása alapján is 3 százalék alatti lesz.

Matolcsy úgy véli: a pénzügyi konszolidáció további szakaszát az mutatja, hogy a hétfői kormányülésen megtárgyalták a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott Magyar Növekedési Tervet és az új külgazdasági stratégiát. „Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát” – állítja a miniszter, aki szerint „ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több mint udvariatlanság”.

Az NGM vezetője mindazonáltal közölte: Járai Zsigmondot szívesen látja vendégül miniszteri dolgozószobájában, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, „hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvend”.