Jump to content

Új Lego-beruházás Nyíregyházán

2012. 01. 17. 00:00

Jens Peter Clausen a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója kedden, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen kijelentette bejelentette, hogy a dán Lego Csoport nyáron új nyíregyházi termelőberuházás megépítését kezdi meg.

Az ügyvezető kedden megállapodást írt alá Kovács Ferenccel, a megyei jogú város Fidesz-KDNP-s polgármesterével a gyár építési területét kijelölő településrendezésről. Az új beruházás mintegy 125 millió euró értéket képvisel, tehát körülbelül – jelenlegi árfolyamon számolva – 37,5 milliárd forintból épül meg. A tervek szerint a 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexum 2014-re készül el.

Jens Peter Clausen elmondta: a beruházásnak köszönhetően a teljes munkaidőben foglalkoztatott Lego-alkalmazottak száma mintegy 250 fővel növekedhet. A Lego egyelőre 1300 dolgozót foglalkoztat Nyíregyházán, amelyből körülbelül 200 csak a szeptember-októberi csúcsidőszakban dolgozik a cégnél. A dán cég jelenleg az amerikai Flextronicstól bérli nyíregyházi gyárépületét.

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogy a 125 millió euró értékű beruházáshoz magyar nemzeti támogatást is várnak – ennek megtörténte esetén azt környezetvédelmi fejlesztésre, így például megújuló energiaforrások felhasználására fordítanák.

A tájékoztatón beszélt Martin Svejda Greenfild projektigazgató, aki szerint a Lego Szabolcsban mexikói gyárához hasonló nagyüzemet építene fel. Ez azt jelenti, hogy a 80 ezer négyzetméteres ipari komplexumban műanyag fröccsöntő üzem, illetve dekorációs, feldolgozó, elő- és végleges csomagoló részleg, 18 ezer négyzetméteres raktár, továbbá kiszolgáló létesítmények épülnek. Az ügyvezető a Lego és Níregyháza közötti hosszú távú elköteleződést is kifejezte.