Jump to content

Cséfalvay: Magyarország meg akar egyezni az EB-vel

2012. 01. 18. 00:00

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán az Euromoney című bécsi konferencián leszögezte: A magyar kabinet célja az, hogy minél hamarabb rendezni lehessen az Európai Bizottsággal szemben kialakult nézetkülönbségeit.

Az államtitkár szerint a kormány nem akarja, hogy az ügyben az Európai Bíróság járjon le, ezért meg fogják változtatni a kritizált törvények egyes pontjait, ha azok sértik az európai uniós szerződést. Ezt a kormány, illetve a parlament fogja megtenni – tette hozzá Cséfalvay.

A politikus örül annak, hogy immár nyilvánosak a vita konkrét pontjai – ezzel lehetőség nyílt az azokról való tárgyalásra. Cséfalvay úgy véli: korábban csupán nyilatkozatok születtek, amelyek nem mutattak rá a bizottság kritikáinak pontos okaira. Egyes pontok esetében Cséfalvay nagyon gyors megegyezést is lehetségesnek tart – például az MNB-törvény egyes nehezményezett pontjai közül szerinte egyeseket a korábbi jegybanktörvény is tartalmazott és korábban is a gyakorlat részét képezték.

Cséfalvay egyáltalán nem tartja szokatlannak az EU-s kötelezettségszegési eljárást, azonban szerinte jelenleg rivaldafényben van. Ennek okai az IMF-tárgyalások – magyarázta. Az államtitkár kérdésre válaszolva beszélt a nyugdíjrendszer átalakításáról is – szerinte a kabinet támogatni fogja az önkéntes magánnyugdíj-pénztár fejlődését, amely korábban a harmadik pillér volt.

Szó esett Magyarország gazdaságpolitikájáról is, ennek kapcsán Cséfalvay az emelte ki, hogy a kormány „reformok széles körét” kezdte meg, valamint elkötelezett nemzetközi gazdasági helyzet változására való gyors reagálásban is. Az említett reformokra tavaly jogi lehetőség született, ezek végrehajtása azonban időigényes feladat – emlékeztetett.