Jump to content

Elemzők: Hiba az EFSF leminősítése

2012. 01. 18. 00:00

Londoni elemzők keddi helyzetértékelésükben hibának minősítették a Standard & Poor´s hétfői lépését, tehát azt, hogy leminősítették az euróövezeti pénzügyi mentőrendszert. A szakértők ugyanakkor azt sem tartják szerencsésnek, hogy a besorolás lerontása után politikusok bírálják a hitelminősítőket.

Az S&P hétfőn egy fokozattal, „AAA”-ról „AA plusz”-ra fokozta le az EFSF hosszú futamú osztályzatát. Ennek oka az, hogy a múlt héten leminősítették Franciaországot és Ausztriát is – ezen országok az eszköz nagy garanciavállalóinak számítanak.

A Commerzbank elemzői „nehezen érthetőnek” minősítették a hitelminősítő intézkedését, hiszen szerintük az ehhez fűzött indoklás „hibás”. Befektetők számára kedden Londonban összeállított napi devizapiaci értékelés ennek igazolására idézett az S&P érveléséből: Befektetők számára kedden Londonban összeállított napi devizapiaci értékelés „Franciaország és Ausztria leminősítése után az EFSF által kibocsátott és besorolással ellátott hosszú futamidejű adósságkonstrukciókat már nem támasztják alá teljes mértékben a Standard & Poor´s listáján >AAA< szuverén besorolással szereplő garanciavállaló eurótagállamok garanciái

Az EFSF azonban e két ország nélkül is 271 milliárd eurónyi garanciavállalással rendelkezik és eddig 21 milliárd euró alatti értékű saját adósságpapírt vitt a piacra – érvel a Commerzbank. A ház közgazdászai szerint az EFSF-nek „még jó néhány kötvény” kibocsátására van lehetősége az „AAA” keret túllépéséig. Az S&P lépése „nyilvánvalóan nem fogja elősegíteni” a hitelminősítők körüli vita lenyugvását – állítja a Commerzbank. Az elemzők mindazonáltal sem indokoltnak, sem hasznosnak nem tartják a hitelminősítőket bíráló politikusok kijelentéseit, hiszen e cégeknek „dolgok természete alapján” néha politikailag kényelmetlen döntéseket kell meghozniuk.