Jump to content

Klaus: Negatív a cseh EU-tagság mérlege

2012. 01. 18. 00:00

Václav Klaus cseh államfő egy szaúd-arábiai konferencián arról beszélt, hogy az európai uniós tagság Csehország számára több negatívummal jár, mint pozitívummal – olvasható a szerdai Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilapban.

Az én becslésem az, hogy az európai uniós tagság tiszta hozadéka számunkra nagyon kicsi, ha nem negatív. A nagyon alacsony gazdasági növekedés azt jelzi, hogy a második megállapítás felelhetne meg inkább a valóságnak” – magyarázta a cseh államfő.

A konferencia témája egyébként az arab világ gazdaságának modernizálása volt. Václav Klaus úgy véli, hogy a jövőben Európa nem lesz világgazdasági húzóerőnek tekinthető. „Az európai szociális piacgazdaság előnyben részesíti a szabad időt és a hosszú szünidőt a kemény munka rovására. Ugyancsak előnyben részesíti a fogyasztást a beruházásokkal szemben, az eladósodást a takarékoskodással szemben” – mutatott rá a köztársasági elnök.

A Mladá Fronta Dnes szerint Klaus beszélt az európai válsághelyzet okairól is: „Az európai adósságválság megkerülhetetlen következménye annak, hogy közös pénznemet vezettek be nagyon eltérő gazdasági mutatókkal rendelkező országok számára” – mondta a politikus, aki szerint a Cseh Köztársaságnak jelenleg „semmiféle ambíciói” nincsenek az euróövezeti csatlakozásra.

Václav Klaus egyébként a mélyebb európai integráció egyik közismert ellenzőjének számít, aki az utóbbi időszakban többször is kifejtette, hogy Európa gazdasági problémáit a rosszul kialakított európai gazdasági modell okozza.