Jump to content

Kopits: Matolcsy hiteltelenné vált

2012. 01. 18. 00:00

Kopits György, a Költségvetési Tanács első elnöke interjút adott a Heti Válasznak, amely a lap csütörtöki számában fog megjelenni. Az egykori elnök szerint Matolcsy György mind belföldön, mind külföldön elvesztette hitelességét, ezért a miniszterelnöknek meg kell válnia tőle.

A Költségvetési Tanács korábbi vezetője szerint az is a nemzetgazdasági miniszter hitelvesztésére utal, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokat nem ő, hanem Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezeti. Kopits Matolcsy György mellett Naszvadi György jegybanki monetáris tanácstag távozását is kívánatosnak tartja. „A költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése” – fejtette ki a közgazdász.

A washingtoni Woodrow Wilson intézet egyik vezető munkatársaként dolgozó szakember azt tanácsolja a kormánynak, hogy a valutaalappal folytatott egyeztetések során mutassa meg gazdaságfilozófiájának megváltozását. Kopits Magyarországon gazdaságpolitikai paradigmaváltást lát szükségesnek, amihez a kormánynak be kell ismernie az eddigi gazdaságpolitika kudarcát.

A kivételesnek nevezett magyar modellt Kopits egyszerűen hazárdjátéknak tartja. A közgazdász hozzáteszi: „el kell fogadnunk az EU intelmeit, s eleget kell tennünk a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek”. A kormány hitelességét nem az IMF fogja megteremteni, hiszen ahhoz jó kormányzásra van szükség – olvasható az interjúban. Az esetleges államcsődhöz kapcsolódó kérdésre Kopits György úgy válaszolt: „szeretném, ha nyugodt szívvel mondhatnám, hogy nincs reális valószínűsége az államcsődnek”. Magyarország sérülékenysége miatt ugyanakkor Görögország összeomlása esetén nehéz lesz elkerülni a válságot.