Jump to content

Az állam kezelné a babakötvények számláit?

2012. 01. 19. 00:00

A kormány átvenné a kereskedelmi bankoktól az úgynevezett életkezdési támogatások számlavezetését – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki száma alapján a kabinet azt szeretné, hogy ne a kereskedelmi bankok, hanem az állam forgathassa a piacon a számlákra érkező államilag támogatott befizetéseket. Ez értelemszerűen azt jelentené, hogy a tranzakciók esetleges hasznából az állam profitálhatna – írja a napilap. A kormány állítólag ennek érdekében egy jogszabály-módosítást készít elő – ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium nem cáfolta, ám nem is erősítette meg.

Az életkezdési támogatást – népszerűbb nevén babakötvényt 2006 óta a Magyar Államkincstár biztosítja minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek. Az állami támogatás összege 42500 forint, amely a gyermek 18. születésnapjáig kamatozik – a betétet a szülők eseti és rendszeres befizetésekkel is gyarapíthatják azért, hogy a gyermek kifizetéskor nagyobb összeggel rendelkezhessen.

Az összeg megtoldásához az is szükséges, hogy a szülők úgynevezett Startszámlát nyissanak a kincstárnál vagy egy banknál – a kormány állítólag éppen e számlák piacán alakítana ki monopóliumot. Eddig a kincstár hatvanmilliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be, amelynek jelentős részét a bankok forgatják - tájékoztat a Magyar Nemzet