Jump to content

Elemzők: Folytatódik a monetáris szigor hazánkban

2012. 01. 19. 00:00

Londoni felzárkózó piaci elemzők csütörtöki helyzetértékelése alapján az MNB-nek annak ellenétre folytatnia kell a monetáris szigorításokat, hogy bíztató kormányzati nyilatkozatok születnek az IMF/EU-megállapodás kilátásairól.

A szakértők szerint ennek oka az, hogy várhatóan a megegyezés aláírásáig erős befektetői kockázatkerülésre kell számítani Magyarországgal kapcsolatban.

Mindazonáltal szerdán és csütörtökön jelentősen csökkent a magyar államadósság törlesztéskockázatának piaci megítélése a londoni piacon. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport globális piacelemző osztálya által csütörtökön kiadott elemzés arra számít, hogy a magyar jegybank a jövő keddi monetáris tanácsi ülésen fél százalékponttal fogja megemelni a jegybanki alapkamatot. Ez a Bank ok America elemzői szerint az emelés februárban megismétlődhet, amellyel 8,00 százalékpontra nőhet az alapkamat.

A vészkamatemelés jelentősége ugyanakkor a ház szerint erőteljesen csökkent – ez az IMF-megállapodásokhoz köthető piacnyugtató kormányzati jelzéseknek köszönhető. A forintárfolyam kilengései ennek ellenére nem szűnnek meg, ezért az MNB egyelőre „kamatemelési üzemmódban” fog működni – állítják a Bank of America-Merrill Lynch citybeli szakértői.

A közgazdászok szerint az IMF-hitelprogram aláírására leghamarabb az első negyedév végén, illetve a második negyedév elején kerülhet sor. A hitelmegállapodás megszületése nem jelenti azt, hogy a jegybank nagyobb kamatcsökkentési mozgástérrel fog rendelkezni, ezért a BofA szakemberei nem számítanak a 2009-eshez hasonló mértékű erőteljes kamatcsökkentési programra.