Jump to content

Az EB bemutatta a tárgyalások előfeltételeit

2012. 01. 20. 00:00

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosának szóvivője pénteken elmondta: az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez úgy kell átalakítani a törvényeket, hogy azok garantálják a jegybank teljes függetlenségét és a bíróságok megbízható működését.

Amadeo Altafaj Tardio, Olli Rehn európai bizottsági pénzügyi biztos szóvivője pénteken közölte: a biztos és Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Rehn az esetleges elővigyázatossági EU-IMF támogatásról szóló tárgyalás megkezdéséhez szükséges intézkedésekről konzultált.

A szóvivő tájékoztatott: Olli Rehn üdvözletét fejezte ki amiatt, hogy a magyar kabinet hajlandóságot mutatott a bizottsággal való tárgyalásra és a megállapodáshoz szükséges törvénymódosítások végrehajtására.

Olli Rehn szóvivője arról is beszélt, hogy a magyar törvényeket a jegybank teljes függetlenségét és bíróságok megbízható működését biztosítva kell átalakítani. Amadeo Altafaj Tardio szerint a hitelmegállapodásról szóló hivatalos tárgyalások megkezdésének konkrét időpontjáról nem esett szó – Magyarországnak ezelőtt az EB előfeltételeit kell teljesítenie.