Jump to content

Közszolgák: végtörlesztés helyett árfolyamrögzítés?

2012. 01. 20. 00:00

A kormány a Magyar Nemzet információi alapján nem szabná testre a végtörlesztési lehetőséget a közszféra dolgozói számára, hanem az árfolyamrögzítésen belül kialakított konstrukcióval támogatná e dolgozók devizahitel-kezelését.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állítólag csütörtökön egyeztetett Patai Mihállyal, a Magyar Bankszövetség elnökével. A konzultáción állítólag az árfolyamrögzítésről nemrégiben sajtóban kiszivárgott tervezet került napirendre.

Azon devizaadósok, akik a közszférában vannak foglalkoztatva a korábban napvilágra került tervek alapján kétszázalékos kamattámogatást kaptak volna arra a forinthitelre, amit a devizakölcsönük kiváltásra vettek volna fel. A Magyar Nemzet viszont pénteken azt írja: kormány nem a végtörlesztést választja, hanem helyett az árfolyamrögzítés keretein belül, kamatkedvezmény bevezetésével orvosolná a közszolgák hitelterheit.

Az árfolyamrögzítési metódus kidolgozása jelenleg is zajlik, a koncepció életbelépését pedig a Magyar Nemzet áprilisra datálja. Ez azt jelenti, hogyaz első kedvezményes áron fizetett törlesztőrészlet a májusi lehet – teszik hozzá.