Jump to content

Orbán elővigyázatossági megállapodást szeretne

2012. 01. 21. 00:00

A miniszterelnök pénteken Budapesten, az osztrák alkancellárral folyatott konzultációja után leszögezte: hazánk sem Ausztria, sem más országok pénzén nem kíván élni, ehelyettt a saját lábán szeretne megállni. Orbán Viktor a magyar kormány nevében kifejezte: az kész változtatni azon EU által kifogásolt jogszabályi pontokon is, amelyet a közösségi jog szerinte nem ír elő.

Orbán elmondta: hazánk a lehetséges legenyhébb elővigyázatossági megállapodást szeretné megkötni az IMF-fel és az EU-val. „A sors iróniája jelen pillanatban az, hogy az IMF viszont pénzt akar adni” – magyarázta a kormányfő. A politikus kijelentette: „Nem fogunk félreugrani. (...) Mi nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, mint amibe a görögök is belekerültek, hogy egyébként a jobb módú, szorgalmas és fegyelmezett országok, mint Ausztria és Németország polgárai úgy érezzék, hogy ők tartanak fenn olyan országokat, amelyek nem tesznek meg mindent”.

A kormányfő szerint Magyarország a piacról kívánja finanszírozni költségvetését, akkor is, ha a piacon kínált hitelek magasabb kamatot kérnek az IMF-nél. Ilyen esetben „azt fogom javasolni a kormánynak és a parlamentnek, hogy inkább fizessünk valamivel többet, de maradjunk a pénzpiacon” – tette világossá Orbán Viktor.

Azon jogszabályok kapcsán, amelyeket az EB kifogásolt, a miniszterelnök szerint kedden Brüsszelben politikai megállapodás jöhet létre közte és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök között. Orbán Viktro elmondta, hogy nem lát „különösebben nehéz ügyet” e törvények között, az MNB-t és a PSZÁF-et pedig nem fogják összevonni. A miniszterelnök nehezebb ügynek tartja a jegybanki vezetők eskütételét az alkotmányra – ezt a bizottság szintén nehezményezi, ám Orbán szerint nem lenne helyes a témában vita nélkül meghátrálni.