Jump to content

Enyhítenének az európai bankok szabályain

2012. 01. 23. 00:00

A Financial Times internetes kiadásának információi szerint az európai pénzügyminiszterek hétfői egyeztetésén a francia és a német pénzügyminiszter javasolni fogja a bankok tőkeszabályozásának szigorítását tartalmazó Basel III kritériumok enyhítését.

A brit üzleti napilap úgy tudja: Francois Baroin francia és Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterek később vezetnék be a magasabb tőkemegfelelési kritériumokat előíró szabályozás, mivel e szabályok szerintük gátolják a gazdasági növekedést.

A két miniszter javaslata alapján állítólag a biztosító társaságokat is birtokló bankok külön elbánásban részesülnének, míg három évvel elhalasztanák a tőkeáttételi mutatók kötelező közzétételét is. Németország és Franciaország a szabályrendszer enyhítését szorgalmazza, ám az Egyesült Királyság rendre a szigorítások mellett lép fel – emlékeztet a Financial Times.

A legnagyobb ellenállást állítólag a biztosító társaságokat tulajdonló bankok különszabályozása válthatja ki, hiszen ez két francia bankot – a Société Générale-t és a Crédit Agricole-t – is mentesítené az erélyesebb szabályok alól.

A most nyilvánossá vált nyilatkozattervezetben Schäuble és Baroin 2015-ről 2018-ra tolná ki a magasabb tőkemegfelelési mutatók nyilvánosságra hozatalának határidejét. Ezen felül azt indítványozzák, hogy a kis- és közepes vállalkozások hitelezésének fellendítése érdekében az ilyen kihelyezések kedvezőbb tőkearányosítással kerüljenek elbírálásra.