Jump to content

Lagarde: Európának a növekedésre is ügyelnie kell

2012. 01. 23. 00:00

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója hétfőn Berlinben a Német Külpolitikai Társaságban kijelentette, hogy Európának helyre kell állítania a pénzügyi piacok bizalmát.

A vezérigazgató szerint ehhez az európai integráció fokozására, az eddiginél erősebb ütemű gazdasági növekedésre, valamint a válság terjedését gátló tűzfal erősítésére van szükség. A közgazdász úgy véli, hogy a nemzetközi közösség közös erőfeszítéssel képes lehet arra, hogy „kirántsa” a világgazdaságot a „mélyre húzó örvényből”. Christine Lagarde szerint „2012 így a gyógyulás éve lehet”, a szükséges intézkedések elmaradása esetén viszont a második világháborút megelőző globális krízishez hasonló helyzet alakulhat ki.

Az IMF vezetője szerint egyébként az eurózónának nemcsak a pénzügyi egyensúly kialakulását kell biztosítania, hanem emellett a gazdasági növekedés elősegítése is szükséges. Számos olyan ország van, ahol a gyors és súlyos megszorítás az opció, ám „de ez nem mindenütt van így. Van az euróövezetnek egy kiterjedt magva, ahol a kiigazítás fokozatos is lehet” – magyarázta Lagarde, aki szerint a költségvetési mozgástérrel rendelkező országoknak fontolóra kellene venni a 2012-re tervezett kiigazító lépések átütemezését a közös gazdaságösztönző erőfeszítések támogatása céljából. Ezzel a valutalap vezetője a megfigyelők szerint a jó költségvetési mutatókkal rendelkező, ám szigorú költségvetési politikát hirdető német kormányra utalt.

Lagarde növelné az állandó válságkezelési rendszerre fordított forrásokat is, mivel úgy véli: a tervezettnél magasabb tűzfal híján Olaszország és Spanyolország is „fizetésképtelenségi válságba kerülhet abnormális finanszírozási költségekkel”. Ez az egész euróövezet stabilitását veszélyeztetheti – tette hozzá.