Jump to content

Nem emelt kamatot az MNB

2012. 01. 24. 00:00

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen nem változtatott a 7 százalékos jegybanki alapkamat szintjén. A jegybanki indoklás ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a kockázati megítélés és az inflációs várakozások további rosszabbodása esetén újabb kamatemelésre lehet szükség.

Az MNB szerint hazánk megítélését pozitívan változtatta meg az, hogy a kormány egyre erősebb elköteleződést mutat az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap felé. Az intézmény ugyanakkor figyelmeztet: ezzel párhuzamosan továbbra is bizonytalanság tapasztalható hazánkkal kapcsolatban. Az MT továbbra is kiáll amellett, hogy a kormány, az EU, és az IMF között mielőbb megállapodás szülessen meg – ez ugyanis szerintük csökkentené Magyarország finanszírozási kockázatait.

A testület arra is felhívja a figyelmet, hogy a hosszabb távú inflációs kilátásokat megragadó mutatók alapján a 2011-es évben végig visszafogott inflációs nyomással kellett számolni. A tavaly fenntartott monetáris feltételek és a gyenge belső kereslet mellett csekély valószínűséggel kell az inflációs sokkok tartós, másodkörös hatásaira számítani – állítják.

A Monetáris Tanács egyébként 2012-ben stagnáló magyar gazdaságra számít – szerintük a növekedés csak 2013-tól indulhat be Magyarországon. A testület az áfát és jövedéki adót érintő intézkedések miatt számottevő inflációnövekedésre számít idén, ugyanakkor a bérkompenzáció viszont tompítani fogja a minimálbér-emelés inflációs hatásait. A kockázati megítélés esetleges romlásából fakadó gyengébb árfolyam viszont az inflációs kilátások romlását eredményezheti – figyelmeztetnek.