Jump to content

Pénzügyminiszteri egyezség az ESM ügyében

2012. 01. 24. 00:00

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztere hétfőn egyezségre jutottak az övezet stabilitását biztosító állandó mechanizmus (ESM) szerződésének szövegét illetőleg. Ennek értelmében az említett mechanizmus még 2012-ben létrejöhet.

Az Eurogroup szövegének újítása az is, hogy az ESM-et csak azon országok vehetik igénybe, amelyek ratifikálják a fokozott pénzügyi fegyelemre vonatkozóan készülő paktumot is. A mechanizmus egyébként elvben akár 500 milliárd eurós támogatás nyújtására is képes.

Az ESM júliusban fogja felváltani egyébként a jelenlegi ideiglenes eszközt: az EFSF-et, amely ugyanakkor 2013 nyaráig érvényben marad majd. A pénzügyminiszterek megállapodásához Finnországot arról kellett meggyőzni, tekintsen el feltételétől, miszerint rendszer felhasználásáról szóló döntéseket csak egyhangúan lehessen meghozni.

Az új szöveg értelmében az ilyen jellegű döntések érvényesítéséhez több, mint négyötödös (85 százalékos) többségre lesz szükség. Az egyes országok számára a kimaradási lehetőség is fenn lesz tartva egy-egy döntésből. Az ESM mintegy 80 milliárd eurónyi állandó tőkéből működhet majd, amelyet benne részt vevő országok öt év alatt, gazdasági súlyokat reprezentálva fognak összeadni. A szerződés várható ratifikálását a pénzügyminiszterek várhatóan jövő héten írják alá, amelyet azonban az érintett országok törvényhozásának is meg kell erősítenie.

A megállapodások hatására hétfőn késő este annak ellenére javult az euró dollárhoz képest viszonított árfolyama, hogy a tárcavezetőknek nem sikerült megállapodásra jutniuk a görög államadósság magánhitelezők általi átütemezésének egyes, még tisztázatlan részleteiről.