Jump to content

Ötödével csökkent a munkanélküliség Vasban

2012. 01. 25. 00:00

Vas megyében mintegy 20 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma decemberben az egy évvel korábbi adatokhoz képest, noha a szezonális munkák megszűnése, valamint a közfoglalkoztatottak regisztrációs rendszerbe történő visszaáramlása miatt az év utolsó hónapjában az álláskeresők száma 10 százalékkal meghaladta a novemberit - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden az MTI-vel.

Az elmúlt év utolsó hónapjában 8.290 álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, 20 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés Vas megye valamennyi térségét érintette; a legnagyobb mértékben Kőszeg és Szentgotthárd környékén mérséklődött a munkanélküliek száma, mintegy 30 százalékkal. A munkanélküliségi ráta 2010 decemberében még elérte a 8,7 százalékot, egy évvel később a gazdaságilag aktív népesség 7,1 százaléka volt munkanélküli Vas megyében, ami Győr-Moson-Sopron megye és a főváros után a harmadik legalacsonyabb munkanélküliségi mutatónak számított.

Az elmúlt év utolsó hónapjában közel 1.800 álláskeresőt – közülük mintegy 140 pályakezdőt – regisztráltak Vas megyében. A decemberben bejelentett álláskeresők több mint 92 százaléka a munkaviszonya elvesztése miatt jelentkezett a kirendeltségeken. Múlt év decemberében a regisztrációból kikerült közel 1030 álláskereső több mint 60 százaléka tudott munkába állni, 30 százalékukat pedig az együttműködés hiánya miatt törölték a nyilvántartásból.

A munkáltatók 362 új álláslehetőséget jelentettek be tavaly decemberben; a novemberinél 12 százalékkal, a 2010. decemberinél pedig közel 21 százalékkal kevesebbet. Az új üres állások közül 120 a szombathelyi kirendeltség, 20-50 pedig Celldömölk, Körmend, Kőszeg, Sárvár vonzáskörzetét érinti. Az új állások közel 30 százalékát támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. Az év tizenkettedik hónapjában nyilvántartott 8.290 álláskereső közel 50 százaléka nem kapott semmilyen pénzbeli ellátást, 30 százalékuk álláskeresési, 21 százalékuk pedig szociális ellátásra volt jogosult.

2011 decemberében 691 pályakezdőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, közel 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A pályakezdő fiatalok több mint 25 százaléka alacsony iskolai végzettségű, 30 százalékuk szakközépiskolát, 15,4 százalékuk pedig szakmunkásképzőt végzett. A pályakezdő álláskeresők 8 százaléka technikumi végzettséggel, 11 százaléka gimnáziumi érettségivel rendelkezik, míg a diplomások aránya megközelítette a 10 százalékot.