Jump to content

A jövő útja: a célhoz igazodó megtakarítás

2012. 01. 30. 00:00

A fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező nyugati országokban a megtakarításoknak csupán kis hányada kerül bankbetétbe, szemben Magyarországgal, ahol továbbra is magas, 40 százalék körül mozog a készpénzállomány és a rövid távú bankbetétek aránya – hangzott el nemrég egy, az öngondoskodás hazai tendenciáit vizsgáló konferencián.

A bankoknak ugyan a nyugat-európai országokban is fontos szerepük van, a lakosság megtakarított pénzének mégis mindössze 21 százaléka van bankbetétben, míg a legnagyobb hányad hosszú távú megtakarítási formákban, leginkább életbiztosításokban és nyugdíjalapokban kamatozik. Ez azt jelzi, hogy a fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban az esetek nagy százalékában a célokhoz igazított megtakarítási formát választanak a családok. Vagyis ezekben az országokban a megtakarítók számára az öngondoskodás nem csupán azt jelenti – amit a legtöbb magyar számára általában –, hogy rendszeresen félretesznek bizonyos összeget, hanem azt is, hogy megtalálják a megtakarítás céljához leginkább illeszkedő terméket.

Többek között ez az, ami hiányzik ma Magyarországon. Hazánkban jelenleg az is óriási érdemnek számít, ha valaki rendszeresen félre tud tenni pénzt. A megtakarítás pedig a leggyakrabban valamelyik bank kasszájába kerül. Pedig megvalósítandó tervei mindenkinek vannak. Ha a nyugati példát követve a céljainkhoz igazodó megtakarítási formát választanánk, jóval nagyobb nyereségre vagy előnyökre tehetnénk szert. Ha például valaki azért tesz félre, hogy családtagjai egészségét és anyagi biztonságát biztosíthassa, akkor a legjobb, ha az egyszerű bankbetét helyett az életbiztosítást választja. Mások saját maguk vagy gyermekük számára szeretnének lakást vásárolni. Számukra is jobb megoldás a bankbetétnél, ha lakáselőtakarékossági számlán gyűjtik a pénzüket. Azok pedig, akik idős korukra szeretnék biztosítani az anyagi biztonságot és a gondtalan nyugdíjas életet, a legjobb, ha a nyugati országok lakóinak példáját követve nyugdíjalapokban vagy nyugdíjelőtakarékossági számlákon helyezik el megtakarított pénzüket. Ezek a megtakarítási formák amellett, hogy biztonságosak, és az adott cél megvalósításában segítenek, még általában jóval magasabb hozamot is garantálnak, mint az egyszerű bankbetétek.

Hosszútávon gondolkodni persze az adott gazdasági körülmények között sokszor nem egyszerű. Magyarországon az elmúlt néhány évben a nyugat-európai országokhoz képest jóval nagyobb mértékben romlottak a gazdasági kilátások, és nőtt az általános bizonytalanság. Ez a bizonytalanság nagyban nehezíti azoknak a dolgát, akik valamelyik hosszú távú befektetés mellett szeretnének dönteni. Másfelől azonban éppen a bizonytalanság és a romló pénzügyi körülmények miatt van szükség hosszú távú megtakarításra, egyfajta biztonsági tartalékra, amely bármi történjen az életben, segít átvészelni a nehéz időszakot.