Jump to content

Darányi Ignác Terv: 300 milliárd a megvalósításra

2012. 01. 31. 00:00

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn sajtótájékoztató keretében mutatta be a Darányi Ignác Terv keretszabályait. A mosonmagyaróvári eseményen a politikus elmondta: a terv által tartalmazott célok megvalósítására 2013-ig 300 milliárd forint uniós és hazai forrás áll rendelkezésre.

„Minél hatékonyabban, okszerűbben szeretnénk felhasználni ezt a pénzt” – szögezte le a miniszter, aki szerint a tavaly induló agrárdiplomácia elérte azt, hogy egy egyszerű és jól átlátható szabályrendszert sikerüljön kialakítani, amely a kis- és középvállalkozások piacra jutását segíti.

A vidékfejlesztési tárca vezetője a fórumon kijelentette azt is, hogy a mezőgazdaságban paradigmaváltásra van szükség: „agrárpolitika helyett integrált vidékpolitika” működtetése szükséges. A vidék megújulását Fazekas Sándor szerint mind a tárca, mind a minisztérium támogatja – ehhez szerinte négy területen is gyors intézkedésekre van szükség.

Ez a négy terület az agárgazdaságot, a vidékfejlesztést, az élelmiszergazdaságot és a környezetvédelmet jelenti – érvelt Fazekas, aki szerint a szükséges reformok útitervét a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia, míg a végrehajtási menetrendet a Darányi Ignác Terv tartalmazza.

A miniszter kijelentette: a hazai mezőgazdaságnak a mostaninál több, biztonságosabb és nagyobb feldolgozottságú terméket kell termelnie. Az ipari monokultúrása termelés Fazekas Sándor szerint ugyan a szükséges terület és pénz hiánya miatt nem győzhető le a versenyben, ugyanakkor a több százmillió potenciális természettudatos fogyasztó komoly lehetőséget jelent a magyar agrárium számára.