Jump to content

Jöhet a negyedik mobilszolgáltató

2012. 01. 31. 00:00

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kedden közölte, hogy a Magyar Posta Zrt., Magyar Villamosművek Zrt., illetve az MFB Invest Zrt. konzorciuma nyerte el a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű egybefüggő „A”-blokk árverését. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a fenti konzorcium alapíthatja meg a magyar piac negyedik mobilszolgáltatóját.

Az árverésen emellett értékesítettek újabb blokkokat is – amelyeket a Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt, valamint a Vodafone Magyarország Zrt. nyert meg. Az NMHH tájékoztatása alapján a nyertesek által összesen ajánlott összeg 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa volt.

Aranyosné Börcs Janka, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt az árverésről. A rendezvény szerinte sikeres volt, hiszen a blokkokat magas áron sikerült értékesíteni, valamint a mobilszolgáltatók közötti verseny is erősödhet egy új szereplő piacra lépésével.

A főigazgató elmondta, hogy a hatóság úgy építette ki frekvenciagazdálkodási politikáját, hogy új piaci szereplők jelenhessenek meg a mobilszolgáltatók között és minél gyorsabban tudjon továbbépülni hazánk szélessávú mobilinternet-hálózata. Az árverási formát az NMHH azért választotta, mivel az a résztvevők számára transzparenciát biztosít, és ez számít leghatékonyabb eladási formának is.