Jump to content

Két lépcsőben drágul idén a cigaretta

2012. 01. 31. 00:00

Az Országgyűlés decemberi döntése értelmében szerdától, tehát február 1-től ezer darabonként 11.500 forint, valamint kiskereskedelmi eladási ár 30 százalékának megfelelő jövedéki adó terheli a cigarettákat.

Az emelést júliusban újabb adónövelés fogja fövetni – a jövedéki adó akkor 11900 forintra, illetve a kiskereskedelmi ár 31 százalékára nő. A január végéig érvényes szabályozás értelmében a cigarettát ezer darabonként 10550 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százalékának megfelelő jövedéki adó terhelte. Az emelések okán a kormány mintegy 20 milliárd forintos többletbevételre számít.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének a várható hatásokról a következőképp nyilatkozott: a kormányzati intézkedések miatt az idei év forgalma jelentősen elmaradhat az ágazat 500 milliárd forintos tavalyi forgalmától. A szövetség a dohányipari visszaesés okát a jövedéki adóemelésekben, a dohánykereskedelem várható szigorításában és a dohányzási tilalom kiterjesztésében látja. A külföldi tapasztalatok alapján a tilalom kiterjesztése akár 5 százalékos forgalomcsökkenést is jelenhet – hangsúlyozza dohányipari befektetők érdekképviselete.

A szakmai szervezet január közepén sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondták: a jövedéki adók emelése a magyar dohányosok számára az év közepétől mintegy 20 százalékos fogyasztói áremelést jelenthet.