Jump to content

A helyi élelmiszerfogyasztást ösztönöznék

2012. 02. 01. 00:00

Az Európai Unió Regionális fejlesztési kampányának támogatásával indult termelői adatbázis, amely több mint 2600 magyar élelmiszertermelő elérhetőségeit tartalmazza. A projekt a VAN alapítvány „Keresd a helyit!” elnevezésű kampányának része – a cél a helyi élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése.

A közösségi program a www.keresdahelyitkampany.hu weboldalon érhető el. A VAN alapítvány szerint olyan komplex és szemléletformáló kampányt kívánnak indítani, amely hazánk hat régiójában is helyi élelmiszerek fogyasztását propagálja. A program céja, hogy a helyi termelésű élelmiszerek fogyasztásának elősegítése közben megjelenítse mind a fogyasztók, mind a termelők és a helyi gazdaság szempontjait.

A program bemutatná a lokális fogyasztás olyan előnyeit is, mind a munkahelymegtartó és gazdaságélénkítő hatásokat, ám kitérne a helyi termékek vásárlásának környezetkímélő szerepére is. Az alapítvány egy átfogó, reprezentatív telefonos kutatást is készített – ennek során mind a hat célrégióban felmérték a helyi élelmiszerek fogyasztásának trendjeit.

A VAN 2012 februárjában fogja megismételni a kutatást, annak eredményeit pedig regionális tájékoztatók keretében fogják nyilvánosságra hozni. 2011 decemberében megkezdődött a jelenleg is tartó intenzív kommunikációs szakasz, amelynek keretében átfogó marketingkommunikációs és sajtókampányt hajtanak végre a hat magyarországi régióban.