Jump to content

EP: Ösztönözni kell a növekedést

2012. 02. 02. 00:00

Az Európai Parlament csütörtökön Brüsszelben gazdaságpolitikai állásfoglalást fogadott el, amely hangsúlyozza: az unióban nemcsak a pénzügyi fegyelemre, hanem a gazdasági növekedésre is nagy hangsúlyt kell fektetni – ehhez pedig az uniós szerződések keretein belül is megoldásokat kell előállni.

Az EP képviselői az állásfoglalást megelőzően plenáris ülésen vitáztak a hétfői EU-csúcs hozadékairól. A politikusok az eredmények közül a a költségvetési fegyelmet tovább szigorító új pénzügyi szerződés szövegének elfogadását, valamint a növekedést és munkahelyteremtést ösztönözni kívánó döntéseket taglalták. Az EU új pénzügyi szerződését két tagállam, Nagy-Britannia és a Cseh Köztársaság utasítja el.

Az Európai Parlament képviselői célravezetőbbnek látták volna azt, ha a szóbanforgó szerződés tartalmi kondícióit nem külön szerződésben, hanem az uniós jogrendszer keretein belül rögzítik. A politikusok ugyanakkor a végleges szövegtervezetet jobbnak értékelték a korábbi változatoknál.

A jelenlegi teendő az, hogy új szerződés rendelkezéseit harmonizálják a gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomaggal, amely az összes uniós tagállamra egyaránt vonatkozik – emelték ki a képviselők. Az eurózóna súlyos gondjainak megoldásához azonnali intézkedésre van szükség – olvasható az EP állásfoglalásában.

A vitában a legtöbb képviselő a gazdasági növekedés ösztönzése és a munkanélküliség visszaszorítása mellet érvelt, amelyhez szerintük célzott intézkedéseket kell végrehajtani. Olyan intézkedésekről is szó esett, mint az adósságtörlesztési alap, az úgynevezett projektkötvények bevezetése, a stabilitási kötvény előkészítése, illetve a pénzügyi tranzakciók európai szintű megadóztatása.