Jump to content

Rendkívüli moratórium a Malévnál

2012. 02. 02. 00:00

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön bejelentette: A Fővárosi Bíróság végzésével rendkívüli moratóriumot rendelt el és rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malév Zrt. mellé.

A rendkívüli moratórium azt jelenti, hogy a vállalattal szemben előálló pénzkövetelések behajtása céljából indított végrehajtások szünetelnek, a törvények által rögzített biztosítékok nem érvényesíthetőek – lényegében tehát a csődvédelemhez hasonló védelemről van szó. A moratórium alatt a céggel korábban kötött szerződéseket a partnerek nem bonthatják fel és nem is állhatnak el azoktól. A Malév hatósági engedélyeinek hatálya automatikusan meghosszabbodik.

A légitársaságot hétfőn kormányrendeletben minősítették rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek. A fejlesztési minisztérium szerint a meginduló speciális eljárás által rögzített különleges feltételek elősegítik egyrészről a vállalat védelmét, másrésztől pedig a Malév működésének fenntarthatóságát is.

A Malévhez kirendelt rendkívüli vagyonfelügyelő a törvényi feltételek alapján kizárólag az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. A Malév Zrt. kifizetéseinek teljesítéséhez is e cég hozzájárulása szükséges – a hozzájárulás attól függ, hogy a kifizetés végrehajtása szükséges-e a légitársaság kiemelt tevékenységének folytatásához, üzemszerű működéséhez.

A tárca közleménye leszögezi, hogy a Malév igazgatósága és menedzsmentje szaktudásával, a légitársaságról és az iparágról megszerzett ismereteivel is a rendkívüli vagyonfelügyelő feladatait fogja támogatni. Ehhez a hét végéig elkészülő likviditási terv haladéktalan prezentálására van szükség – szögezi le az NFM. „A szaktárca, a cégvezetés és a vagyonfelügyelő szoros együttműködésben, minden lehetséges eszközzel azon dolgozik, hogy a Malévnál felhalmozott üzleti és szakmai tudást az átmeneti időszakban is megőrizze” – olvasható a közleményben.