Jump to content

Simai: Davoson szó esett a kapitalizmus válságáról

2012. 02. 02. 00:00

Simai Mihály akadémikus professzor a január végi davosi Világgazdasági Fórummal kapcsolatban elmondta: az eseményen hangsúlyos szerepet kapott a kapitalizmus válsága után esetlegesen kialakuló új társadalmi-gazdasági modell kérdése.

A professzor az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének műhelybeszélgetésén idézett a davosi konferencia alapítójától, Klaus Schwabtól is: eszerint a XX. század kapitalizmusa nem alkalmas a XXI. században felvetődő problémák orvoslására. Szükséges a kapitalizmus új modelljének kialakítása, markán átalakítása – tette hozzá Simai.

Az akadémikus úgy véli: Schwabra valószínűleg hatottak a magyar származású közgazdász, Polányi Károly gondolatai. Polányi 1944-ben jelentetett meg művet „A nagy átalakulás” címmel. Ebben a közgazdász az állítja, hogy a kapitalista társadalmi struktúra nem képes a fenntartható működésre, hiszen mind az emberiségnek, mind a természetnek óriási károkat okoz. Polányi éppen emiatt olyan erős államot látott szükségesnek, amely egyrészt képes mérsékelni e káros következményeket, másrészt pedig szignifikáns szerkezeti változásokat tud végrehajtani a rendszerben.

Simai Mihály e logika mentén vázolt fel négy új modellt, amelyk tekintetében szerinte a davosi küldöttek a változás fontosságát hangsúlyozták. Olyan globális döntési modellre van szükség, amely számol a geopolitikai és gazdasági változásokkal is – fejtette ki a közgazdász. A világgazdasági kutató szerint úgy kell struktúrát váltani, hogy az új modell figyelembe vegye a világ etnikai, kulturális és vallási különbségeit is.

A harmadik szempont Simai szerint globalizáció és a technológiai fejlődés következményeinek szociális problémákkal való harmonizációja. A tudós elmondta: emellett a munkahelyteremtést, a növekedés felgyorsítását lehetővé tevő modellek kidolgozásáról szólt a davosi fórum.