Jump to content

Kevesebb orosz földgázt kap Európa

2012. 02. 03. 00:00

Az MTI szerint mind több európai ország jelzi azt, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországtól. A szlovák SPP gázszolgáltató szóvivője pénteken közölte, hogy a Barátság gázvezetéken keresztül az ország mintegy 30 százalékkal kisebb mennyiséget kapott a szokásosnál.

Az SPP mindazonáltal képes kielégíteni a fogyasztók igényeit, hiszen a tárolókban hárommilliárd köbméter földgáz van, amely a szlovák felhasználás felét teszi ki. A szóvivő szerint a jelenlegi helyzetet az időjárás indokolja és közel sem számít annyira súlyosnak, mint a 2009 januári orosz-ukrán gázvita alatti állapot.

A bolgár vezetéket üzemeltető cég vezetője pénteken elmondta: a Bulgáriába, Törökországba, illetve Macedóniába irányuló orosz gázexport csökkenése a 30 százalékot is meghaladja. Az igazgató szerint ugyanakkor a tartalékok fedezni képesek az időjárási viszontagságok által indokolt nagyobb igényeket is.

A PGNiG pénteki közlése alapján Lengyelországban péntekre helyreállt a gázszállítás és a szokásos mennyiség érkezik Oroszországból. A cég ugyanakkor arra számít, hogy a hideg miatt a következő napokban ismét csökkenhet a transzferek mértéke. A lengyel készletek jelenleg 1,15 milliárd köbmétert tesznek ki – a tartalékok az elmúlt egy évben megduplázódtak.