Jump to content

Bemutatták a Mikó Imre tervet

2012. 02. 06. 00:00

Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn a fővárosban ismertette a Mikó Imre tervet, amely a miniszter szerint az erdélyi magyarságra vonatkozó gazdaságfejlesztési tervként funkcionál majd. A Wekerle terv részeként minden környező országban el fog készülni az ottani magyarság hasonló terve – tette hozzá az államtitkár.

A tervről beszélt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki szerint az vezető eszköz lehet a gazdasági autonómia megteremtéséhez és arra egyéb autonómiák is épülhetnek. Horkay Nándor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elmondta: a Mikó-terv célja a román, a magyar és az erdélyi gazdaság közti kapcsolat erősítése, illetve a három említett terület érdekeinek harmonizálása.

„Mikó Imre Erdély Széchenyije volt, klinikák, könyvtár és kollégium létrehozása is kötődik a nevéhez” – beszélt a terv névadójáról Tőkés László. Szatmáry államtitkár kiemelte, hogy a program csak 2014 és 2020 között, az EU új finanszírozási periódusában juthat majd komolyabb forrásokhoz.

A sajtótájékoztatón Jakabos Janka, a terv koordinátora megemlítette a nemzetközi finanszírozás lehetőségét is, amely szerinte a terv fő forrásait jelentheti. Ezt ugyanakkor kisebb összegekkel a magyar kormány és a helyi gazdasági szereplők kiegészíthetik – tette hozzá a koordinátor. Horkay Nándor szerint a tervhez kapcsolódó finanszírozás mértéke jövőre 1-2 milliárd forint lehet, amiből elindulhat az Erdélyi Magyar Tervezési és Fejlesztési Ügynökség.

Jakabos Janka szerint három olyan program is van, amely jelenleg közel áll az induláshoz. Ezek közül az első fiatal vállalkozókat megcélzó inkubátorház-hálózat, valamint a szó esett egy gyógyszergyár, egy ásványvíz-palackozó felállításáról is. Az utóbbi két beruházás – bio élelmiszerek termelésével párosulva - svájci befektetési alapokkal közös koncepciónak számítanak és 5 millió euró bevonásával valósulhatnak meg. Az OTP Bank ezen kívül kidolgozta a terv agrárfinanszírozási modelljét is – tette hozzá a koordinátor.

A terv prioritásai Horkay Nándor szerint a következők: versenyképes munkahely teremtés, az öngondoskodó helyi gazdaság fejlesztése, valamint a pénzügyi infrastruktúra megteremtése. Ehhez az NTH elnöke szerint alkalmassá kell tenni a helyi vállalkozásokat a Romániának jutó uniós forrásokra sikeres megpályázására. „A Mikó Imre tervben azok az erdélyi cégek vehetnének részt, amelyek 40 százaléka magyar állampolgárok tulajdonában van, ezekről a cégekről regiszter készül”– nevezte meg Szatmáry Kristóf államtitkár a program kedvezményezettjeinek körét.