Jump to content

Nőtt a GDP 2011 végén

2012. 02. 15. 00:00

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat közölte legújabb gyorsbecslését , amely szerint hazánk 2011. utolsó negyedévében számított bruttó hazai terméke 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A becslés szerint a növekedés hajtóereje elsősorban az agrárszektornak, másodsorban pedig az ipari exportnak köszönthető. A tavalyi évben a gazdaság teljesítménye 1,7 százalékkal bővült .

A KSH közleménye felhívja a figyelmet a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a gyorsbecslés nem tekinthető végleges adatnak. A negyedik negyedévben szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, amennyiben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatokat számítjuk.

Az elemzői várakozások nem érték el a gyorsbecslésben közölt szintet: a negyedik negyedévre 0,7-0,8 százalék, a tavalyi egész évre 1,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott az adatok publikálása után, amelyben leszögezik: a magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévi statisztikák alapján a romló külpiaci konjunktúrában is pozitív teljesítményt tudott felmutatni. Ez az adat mind az elemzők várakozásait, mind az európai trendeket meghaladja – hangsúlyozta a minisztérium. A szaktárca gyorselemzése arra is felhívta a figyelmet, hogy részletes adatok közlésére március 9-én kerülhet sor. Az NGM úgy véli: az adatok valószínűleg továbbra is pozitívak maradnak.