Jump to content

114 európai bankot vizsgál a Moody´s

2012. 02. 16. 00:00

A Moody’s Investors Service csütörtökön negatív hitelminősítő döntést jelentett be több, mint száz európai pénzintézet besorolását illetően – az indoklás szerint a kontinens bankjai számára „nagyon nehéz” működési helyzetet okoznak az euróövezeti válság kedvezőtlen és elhúzódó hatásai.

A világ legnagyobb hitelminősítője csütörtök hajnalban- az európai és az amerikai piaci zárások után - Londonban tájékoztatott a lépésekről, amelyek 16 európai ország összesen 114 pénzintézetét érintik. A hét elején a vállalat kilenc európai uniós tagállam adósbesorolását rontotta, amelyből ráadásul kilenc az eurózóna tagja volt – emlékeztetnek. A Moody’s ezt az eurózóna tagállamainak romló hitelképességére hivatkozva tette meg.

A bankokat érintő csütörtöki leminősítések nem kizárólag uniós országok bankjait érintik, illetve olyan országok bankrendszerei is negatív jelzést kaphatnak, amelyeket a két nappal ezelőtti szuverén felülvizsgálatok nem érintettek. A Moody’s intézkedései nyolc osztrák, egy belga, nyolc dán, egy finn, tíz francia, hét német, 24 olasz, egy luxemburgi, hat holland, egy norvég, hat portugál, négy szlovén, 21 spanyol, öt svéd, két svájci és kilenc brit székhelyű pénzintézetre fókuszálnak.

A bankok tekintetében a Moody’s 99 esetben az adott intézmény önálló hitelprofil-megítélését, 109 esetben a hosszú futamidejű adósságok és bankbetétek besorolását, 66 bank esetében pedig rövid távú osztályzatokra is leminősítési felülvizsgálatot kezdett.