Jump to content

Cséfalvay: Fontos reformok zajlanak hazánkban

2012. 02. 16. 00:00

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a beszédet mondott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Piac és Profit szaklap közös konferenciáján, Budapesten. A politikus leszögezte: a magyar kabinet által végrehajtott reformintézkedések a magyar gazdaság, a vállalkozások versenyképességét támogatják.

Az államtitkár kifejtette: Magyarország a 2011-es évben 350 törvény megalkotásával gyorsütemű reformlépéseket hajtott végre, amelyek az átalakítások idei megvalósításához szükséges jogi és intézményi kereteit adják meg.

A politikus elmondta: a Széll Kálmán Tervben lefektetett reformok számottevő részét már elindították. Ezek Cséfalvay Zoltán szerint mintegy 458 milliárd forintot, az idei intézkedésektől elvárt egyenlegjavulás 83,3 százalékát teszik ki. Az említett arány rácáfol az Európai Bizottság tavalyi aggodalmaira, amely a Széll Kálmán Terv megvalósulásában látott kockázatokat – magyarázta az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán szerint az említett változtatásokat 2011-ben fokozatosan meg kell valósítani, valamint a reformok terén továbblépésre is szükség van. Az idei év egyik fontos feladata a közösségi közlekedés átszervezése, valamint a területi igazgatási rendszer újraformálása – tette hozzá a politikus.

Az NGM államtitkára előadásában hangsúlyozta: Magyarország számos európai országnál előrébb jár a reformok bevezetésében – ilyen például a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele különös tekintettel a korengedményes nyugdíjak kérdésére. A magyar gazdaság Cséfalvay szerint az elmúlt másfél évben figyelemre méltó teljesítményt produkált, recesszióról ezért nincs szó. A növekedés alapja jelenleg az export, ám cél a belső fogyasztás élénkítése is – magyarázta.