Jump to content

2011: 5 százalékos finanszírozási képesség

2012. 02. 17. 00:00

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011-ben pozitív volt, ami az MNB szerint elsősorban a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, háztartásoktól érkező tőketranszfernek köszönhető.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken közölte, hogy a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján tavaly a bruttó hazai termék 5 százalékát tette ki az államháztartás nettó finanszírozási képessége. A pozitív egyenleg fő ok a jegybank szerint az a tőketranszfer, amit a háztartások nyújtottak az államháztartásnak a magánnyugdíjpénztári kilépések miatt.

Amennyiben ezt a hatást figyelmen kívül hagyjuk, akkor az államháztartás nettó finanszírozási képessége megfordul: az 2011-ben a GDP mínusz 4,5 százaléka volt. A bruttó, konszolidált, névértéken számított államháztartási adósság a tavalyi év végén a bruttó hazai termék 80,3 százaléka volt.

A negyedik negyedévben történt visszafizetés következtében az államadósság 1047 milliárd forinttal csökkent – ugyanakkor a forint gyengülése 756 milliárd forintos adósságnövekedést eredményezett.

A jegybank előzetes számításai alapján úgy véli: a háztartások nettó finanszírozási képessége 2011-ben a GDP mínusz 4,5 százalékát érte el. Amennyiben a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfert ennek számításánál nem veszik figyelembe, akkor a háztartások nettó finanszírozási képessége tavaly elérte a GDP 5 százalékát.