Jump to content

EU-támogatások: 5,2 millió euróra büntették az országot

2012. 02. 17. 00:00

A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken bejelentette, hogy az Európai Bizottság összesen 5,2 millió eurót követel vissza Magyarországtól területalapú támogatások 2006-os és 2007-es években megtörtént jogosulatlan kifizetései miatt.

A tárca közlemény szerint a döntés alapja az, hogy az előző kormányok mezőgazdasági adminisztrációja nem alkalmazott hiteles mezőgazdasági parcella azonosító rendszert – ezáltal jelentősen megnövekedett a jogosulatlan kifizetések kockázata.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak több körös tárgyalássorozat eredményeképp sikerült mérsékelnie az említetett büntetést. A fizetendő bírság így az adott években kifizetett SAPS-keretösszeg 2 százaléka helyett az összeg 0,55 százaléka – állítja a VM.

Az MVH a tavalyi évben vezette be az a minőségi monitoring rendszert, és nagyobb felbontású ortofotót, amely elvileg biztosítja a kérelmek pontosabb kitöltését. „Az intézkedések eredményeként a brüsszeli Bizottság auditja is rendben találta a rendszert a 2010. évi igényléseknél” - derül ki a minisztériumi tájékotatásból.