Jump to content

Hvg: Állami agrárbank alakulhat

2012. 02. 17. 00:00

A hvg.hu megtudta: a magyar kabinet megvásárolná a Takarékbank kisebbségi részvénycsomagját, amelynek révén állami agrárbankot alapítana.

A hetilap online változatának információi szerint a kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat a szóbanforgó részvénypakettről. A tervek szerint a takarékszövetkezetek 1600 fiókból álló rendszere alkalmas lenne az agráriumot, illetve a kis- és közepes vállalkozásokat segítő állami konstrukciók értékesítésére – állítja a portál.

A kormány már tavaly vizsgálódott az állami agárbank megteremtésének lehetőségeiről, amelyre egy új hitelintézet alapításával vagy egy már működő bank részvényeinek megvásárlásával kerülhet sor – írja a hvg.hu.

Jelenleg a Takarékbank 38,46 százalékos kisebbségi részvénycsomagja a német DZ Bank tulajdonában van, ám a kormány már tárgyal a csomag megvásárlásáról – állítják a hvg kormányzati forrásai. A Takarékbanknak tulajdonosi szerkezete a következő: 56,57 százalékában takarékszövetkezetek a tulajdonosai, a DZ Bankon kívül csak 4,97 százalék van egyéb tulajdonban.

A DZ-részvények értéke a piaci szereplők becslései alapján a 3 és a 8 milliárd forint közötti sávban találhat, a kormánynak viszont „jó árat kell ajánlania, hogy a DZ Bank eladja a részesedését”. Ezt a portálnak egy, a bank helyzetét állítólag jól ismerő forrás árulta el. Indoklása szerint a Takarékbank jelenleg nyereségesen működik, a DZ régióban folytatott ügyleteihez pedig az intézmény hasznos bázisként funkcionál. Emiatt az államnak valószínűleg a piaci érték feletti árat kell fizetnie a részvényekért.