Jump to content

Japán és Kína együttműködik az IMF ügyében

2012. 02. 19. 00:00

A hétvégén Japán és Kína vezetése megállapodást kötött egy közös álláspont kialakításáról a Nemzetközi Valutaalap euróövezeti fellépése kapcsán.

Azumi Dzsun Japán pénzügyminiszer a kínai miniszterelnökhelyettessel lezajlott pekingi találkozója után leszögezte: „A két ország kész támogatni az IMF-et, de az euróövezeti tagországok részéről további erőfeszítéseket tart szükségesnek”.
A Vang Csi-sannnal folytatott megbeszélések után Azumi leszögezte, hogy az IMF felől a közeljövőben finanszírozási kérések érkezhetnek a három vezető gazdasági nagyhatalom felé. Azumi e három ország közé Kínát, az Egyesült Államokat és Japánt sorolja. Ennek kapcsán a két ázsiai hatalom megállapodott: közösen, folyamatos konzultáció után fog választ adni az IMF-nek. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a találkozón nem határozták meg az IMF további pénzügyi támogatásának mértékét.

Az MTI mindenesetre egy japán pénzügyi illetékest idézve leírja: Tokió akár „jelentős” összegeket is hajlandó a Nemzetközi Valutaalap számára biztosítani. Az IMF célja körülbelül 600 milliárd dollárnyi forrás kialakítása, a nem európai IMF-tagok viszont csak az eurózóna országainak erőfeszítései után, pótlólag tőkésítenék fel a valutaalapot. Kína kormányfője múlt kedden, a Kína-EU csúcstalálkozón újból kijelentette:országa hajlandó az Európában kialakult hitelválság rendezésében mélyebben is részt vállalni, ehhez azonban Európának világos üzenetet kell küldenie a pénzügyi rendszer szigorításáról.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében leszögezte: „A kínai szándék Európa támogatására, hogy megbirkózzon a szuverén adósságválság okozta problémákkal őszinte és komoly”.