Jump to content

Cséfalvay: Hamarosan kezdődnek az IMF-tárgyalások

2012. 02. 20. 00:00

Cséfalvay Zoltán lengyel lapoknak nyilatkozva azon várakozásának adott hangot, hogy március végére vagy április elejére a kormány befejezheti az EU-val és az IMF-fel hamarosan megkezdődő tárgyalásokat.

Hétfőn két lengyel napilap is interjút közölt Cséfalvay Zoltánnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával. A politikus a baloldali liberális Gazeta Wyborczának és a konzervatív Rzeczpospolitának elmondta: hamarosan elindulnak Magyarország tárgyalásai az EU-val és az IMF-fel egyfajta biztonsági védőháló biztosításáról, amelyeket akár március végén vagy április elején le is lehet majd zárni.

Az államtitkár beszélt a magyar gazdaságban az elmúlt másfél évben eszközölt változtatásokról, valamint szó esett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokról is. A politikus kijelentette: „nem célja a kormánynak a központi bank függetlenségének korlátozása”, valamint „a jegybank független, az volt és az is marad”.

Cséfalvay Zoltán beszélt az Európai Bizottságnak küldött válaszlevélről is. Ezzel összefüggésben azon reményét fejezte ki, hogy „most már megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val”. Ehhez hasonló pénzügyi biztosítékkal Lengyelország is rendelkezik – hangsúlyozta az államtitkár.

A politikus a bankadó és a válságadók bevezetésének fontosságát azzal indokolta, hogy ezek biztosítanak teret a magyar gazdaság versenyképességét növelő reformok véghezviteléhez. A versenyképességet erősítő tényezők közül Cséfalvay kiemelte a munkaerő-piac rugalmassá tételét. Az államtitkár várakozásai alapján az állami bevételek nőni fognak az egykulcsos adó bevezetésével, hiszen az a legális munkát hivatott támogatni.