Jump to content

Juncker: Még nem végleges a görög mentőcsomag

2012. 02. 20. 00:00

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök hétfőn az eurózónabeli országok pénzügyminisztereinek konzultációja előtt Brüsszelben újságíróknak elmondta: a Görögországnak szánt legújabb euróövezeti pénzügyi mentőcsomag egyes részletkérdései még tisztázásra várnak.

Az Eurogroup-ot elnöklő politikus kifejtette: egyelőre nem tisztázott az, hogy a 130 milliárd euró összértékű csomagban milyen mértékű lesz a köz- és a magánszféra részvétele. A megbeszélés előtt Juncker ugyanakkor optimista volt. „Abból szeretnék kiindulni, hogy ma végleges és lezáró jellegű tanácskozást tartunk” – szögezte le.

A hétfői egyezetés előtt több elemző beszélt arról, hogy sorsdöntő jelentőségű eseményről van szó – a görög törlesztések esedékessége egyre inkább közeledik. A második hitelcsomagról folytatott alkudozásokat ezért mihamarabb le kell zárni – tették világossá a megfigyelők.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a tudósítások alapján a megbeszélések előtt ugyancsak bizakodó hangvételben nyilatkozott – tudósít az MTI Brüsszelből. Jean-Claude Juncker szerint egyébként Görögország az euróövezeti partnerek minden előzetes feltételét teljesítette: az athéni parlament és Görögország legnagyobb politikai pártjai elfogadták a takarékossági intézkedéseket, amely egy új, 325 millió eurós megszorító intézkedéscsomagot is magába foglal.

A politikus az újságírók előtt hangsúlyozta: „a súlyos fizetési válságba süllyedt Görögországnak az eurózónából való távozása nem szerepel a lehetséges megoldási változatok között”. Ezt Juncker mind Athén, mind az eurótérség számára egyaránt káros opciónak tartja.