Jump to content

RBI: Nem értik Kelet-Európát a hitelminősítők

2012. 02. 20. 00:00

Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója nyilatkozott az osztrák Der Standardnak, amelyben élesen kritizálta Ausztria szuverén adósbesorolásának hitelminősítői rontását. A vezérigazgató szerint a nemzetközi hitelminősítők nem tesznek különbséget Európa feltörekvő régiójának országai között.

Stepic regionális szinten „tudatlannak” nevezte a hitelminősítőket, a térséget pedig egészében ígéretesként aposztrofálta. „Az angol-amerikai kultúrkörben elmarad az optimálistól mind az ismeretanyag, mind a képesség a kelet- és közép-európai térség megítélésére” - magyarázta az RBI vezetője.

A bankigazgató hozzátette: „Igazából csak az európai emigránsok rendelkeznek megfelelő jártassággal a témában. Az amerikaiak sokkal inkább különbségtétel nélkül, egységként kezelik a térséget. New Yorkban tíz emberből még nyolc használja a ´keleti blokk´ kifejezést, és ez már önmagában is mindent elárul”.

Stepic igennel válaszolt arra kérdésre, hogy emiatt a hitelminősítők tudatlannak nevezhetőe –e. „Igen, tudatlanok. Illetve másként fogalmazva, nem eléggé érdekesek számukra a kelet-európai országok.” – fejtette ki az RBI vezérigazgatója. Ausztria elsőrendű adósoztályzatát a Standard & Poor´s januárban változtatta meg, februárban pedig a Moody’s jelentette be a szuverén adósbesorolás lerontási szándékát. Ezt mindkét vállalat az osztrák bankok kelet európai kitettségével indokolták.