Jump to content

Alacsony kockázatú eszközök

2012. 02. 21. 00:00

Ha hosszú évek, évtizedek alatt összegyűjtöttünk egy kisebb-nagyobb összeget, a legkevésbé sem szeretnénk elveszíteni, és szeretnénk minél biztosabb helyen tudni azt. A biztonság mellett fontos szempont lehet az is, hogy a pénzünk reálértéke az idő múlásával ne csökkenjen, sőt, ha lehet, a megtakarításunk gyarapodjon is.

A pénzügyi piacon számos olyan termék létezik, amely rendkívül alacsony kockázattal jár, és elfogadható mértékű hozamot biztosít. Az egyik legbiztosabb befektetési forma a bankbetét, amely után a bank kamatot fizet. A kamat feltétele, hogy a pénzünket egy adott időre lekössük, és annak lejártáig azt ne vegyük ki a bankból. A vállalt időszak végén a hitelintézet az elhelyezett tőkét kamattal együtt visszafizeti. A bankbetét kiszámítható, nem kockázatos, kényelmes és egyszerű befektetés azok számára, akik számára a befektetésnél a biztonság a legfontosabb szempont.

Jó megoldás lehet a befektetők számára a kötvény és az állampapír is. Kötvényeket az állam és a nagyobb vállalatok bocsátanak ki, és vállalják, hogy az általunk ilyen formában kölcsönadott pénzért cserébe garantált, előre meghatározott, rendszeresen fizetett kamatot nyújtanak. Ezen felül megígérik, hogy egy bizonyos idő eltelte után a kölcsönadott tőkénket visszakapjuk. Mivel a nagyvállalatok és az állam maga vállal garanciát arra, hogy a pénzünk biztonságban van, és egy idő után ismét a birtokunkba kerül, a kötvény szintén alacsony kockázatú befektetésnek számít, emellett pedig egyenletes hozamot biztosít.

Léteznek olyan befektetési alapok is, amelyek főként állampapírokba és kötvényekbe fektetik a tagok pénzét. A befektetési alapok lényege, hogy egy meghirdetett célra, például különböző magyar kötvények vagy részvények megvásárlására összegyűjtik sok befektető pénzét, és az így létrejövő tőkét fektetik be az előre meghatározott elveknek megfelelően. Több olyan befektetési alap is létezik, amely főként, vagy kizárólag állampapírokba, és alacsony kockázatú kötvényekbe fektetik a tagok pénzét, ezzel garantálva az egyenletes, rendszeres hozamot.

Vannak olyan befektetési alapok is, amelyek garantálják, hogy a befizetett tőkét még abban az esetben is visszafizetik, ha a piaci viszonyok nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak. Ezt úgy érik el a bankok, hogy a pénz jelentős részét alacsonyabb hozamú, de kockázatmentes eszközökbe fektetik, ami a lejáratkor biztosítja a tőke visszafizetését, és csak a fennmaradó kisebb összeget fektetik be kockázatosabb eszközökbe. Így ha a rizikósabb befektetések netán nem is hozzák a várt teljesítményt, a kockázatmentes eszközökből biztosítani lehet a tőkét.